holger-hubbs-63613-unsplash

Een vrije spirit

Gisteren op 5 mei realiseerde ik me weer dat de vrijheid die ik iedere dag opnieuw ervaar helemaal niet vanzelfsprekend is. Soms moet vrijheid zwaar worden bevochten.

Vrijheid is een belangrijke waarde in mijn leven. Wonen en werken in een vrij land draagt daar zeker aan bij. Maar ik onderken ook een andere dimensie van vrijheid. Ik noem dat je ‘vrije spirit’.

Dr. Edith Eger zegt: “Mensen zitten soms opgesloten in de gevangenis van hun eigen geest, terwijl de sleutel vaak in hun eigen zak zit.”

 

Gouden kooi

Sommige mensen creëren hun eigen gevangenis. Voor executive vijftigers is dit hun ‘gouden kooi’:

  • je werkt keihard
  • bent zeer succesvol
  • je hebt genoeg geld om te kopen wat je wilt
  • je hebt veel zakelijke vrienden  
  • je kinderen studeren
  • je hebt de steun van je partner

Maar ‘s nachts kun je niet slapen. Diep van binnen voel je het verlangen om je leven anders in te richten. Je verlangt naar minder druk en meer vrijheid. Maar het is een vrijheid die je niet zomaar kunt kopen.

Je hebt het zelfs misschien wel eens geopperd bij je partner maar die wimpelde het weg en zei “het gaat net zo lekker, blijf dit nou maar gewoon doen want dit geeft ons een lekker comfortabel leven”.

 

De Klop

Dit verlangen noem ik in The Art of Seniority “De Klop”. Diep van binnen weet je dat het anders moet.

De enige die jou vrij kan maken ben jezelf. Door gehoor te geven aan De Klop. Door jouw Reis aan te durven. Door jezelf vrij te spelen.

Dit vraagt om het maken van keuzes. Keuzes die eng en ingrijpend kunnen zijn. Een vrije spirit vraagt om moed.

Als je gehoor geeft aan De Klop en je durft de Reis aan dan ontdek je dat je keer op keer je vrije spirit moet blijven beschermen. Een directeur vertelt:

“Na lang wikken en wegen dien ik mijn ontslag in. Ik ben nu vrij en inmiddels een half jaar bij huis om in alle rust na te denken over de volgende stap in mijn loopbaan. Maar het is niet makkelijk. Ik krijg iedere week wel een telefoontje van iemand die me een aanbod doet. Dat streelt mijn ego natuurlijk enorm en ik moet er echt voor waken om niet overal ‘ja’ op te zeggen. Voordat ik het weet zit ik weer in een gouden kooi”.  

 

Schaamte

Zelf geniet ik enorm van mijn vrijheid. Maar ook ik moet waakzaam zijn. Als ondernemer kies ik zelf hoe ik wil werken. Vroeger toen ik nog directeur was maakte ik weken van 60 uur. Met kleine kinderen.

Nu doe ik dat niet meer. Ik heb mezelf ook vrijgespeeld. Soms schaam ik mij daarvoor. Een lastige emotie die, voordat ik het weet, mij ook gevangen houdt. Ga ik uit schuldgevoel keihard werken met allerlei onzinnige klussen en taken. Gelukkig herken ik de emotie inmiddels maar al te goed en kan ik steeds beter op de rem trappen. Afremmen, accepteren, reflecteren en loslaten. Zo werkt het goed bij mij.

 

En jij?

Hoe bescherm jij jouw vrijheid? Of voel jij je nu gevangen en verlang jij naar meer vrijheid? Bel of mail me gerust en dan maken we een afspraak waarin we kunnen sparren over hoe jij jouw vrije spirit de ruimte kunt geven.

Om je te inspireren en je aan te moedigen vind je hier het interview met dr. Edith Eger >>>

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin