adli-wahid-1161669-unsplash

Je grootste criticus ben je meestal zelf

Mijn coachings cliënten willen graag dat ik als hun coach kritische vragen stel. Natuurlijk wil ik dat maar meestal is het niet nodig.

Kritiek is er immers vaak al genoeg. En als je eerlijk naar jezelf kijkt dan ontdek je dat je meestal zelf je eigen grootste criticus bent.

 

Bemoeien

De hele dag trek je met jezelf op en is jouw innerlijke criticus er ook bij. Nooit te beroerd om een duit in het zakje te doen en zich ermee te bemoeien:

  • zou je dat nu wel doen?
  • daar ben je toch veel te oud voor
  • ze zien je al aankomen
  • eet je nu alweer een gebakje?
  • je wilde toch wat eerder naar bed vandaag?
  • heb je dat plan nu nog niet af?

Zo kan het de hele dag doorgaan. Over het algemeen kunnen we het goed hebben. Soms helpt je criticus je net aan dat zetje dat je nodig hebt. Maar als je criticus teveel ruimte krijgt dan kan die je ook tegenhouden in het nemen van nieuwe stappen.

 

Aanmoedigen

Als je als executive vijftiger voelt dat het tijd is voor iets anders, dat er iets moet gebeuren, dan breekt een spannende periode aan. Kritiek heb je dan niet nodig. Wel aanmoediging en vertrouwen.

Als ik jouw coach ben in dit spannende avontuur is dit wat ik veel liever doe: je aanmoedigen, jouw vertrouwen versterken dat het goed komt, dat het je gaat lukken, met je sparren over jouw aanpak.  

De enige ‘kritische’ vraag die je van mij kunt verwachten is deze: ‘wat houd je tegen?’. Dit is eigenlijk een uitnodiging aan de criticus om even mee te praten, zijn zegje te doen en te onderzoeken of het klopt wat hij zegt. Vaak is dit niet zo.

 

Glinsterende ogen

Als jouw criticus daarna gerustgesteld is en de kritiek verstomt, veren mijn cliënten op, gaan ogen glinsteren en kan het avontuur beginnen.  

Klopt het avontuur ook aan jouw deur? Is het tijd om te veranderen maar word je tegengehouden door je eigen criticus? Kom kennismaken en wellicht kan ik je helpen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin